Van WP naar CP blog fi

Lichter, eenvoudiger en sneller dan WordPress

Een lichtgewicht, eenvoudiger en sneller CMS dan WordPress, bestaat dat?

Word jij ook zo moe van de WordPress updates sinds versie 5.0, Gutenberg genaamd? Of ben jij juist een fan?
Er zijn natuurlijk persoonlijke voorkeuren, maar mij gaf de nieuwe richting die WordPress is uitgegaan een gevoel van onvrijheid bij het bouwen van websites. Je krijgt een hele hoop software mee die je vaak niet gebruikt, want bij een page builder moet het er allemaal al in zitten.
Het oude WordPress liet jou de keuze, via plugins en/of het gebruik van code, hoe licht of zwaar je CMS wordt. Het nieuwe WordPress is bij aanvang al een stuk zwaarder dan het oude.


Priegelig

Ook de werkwijze in het nieuwe WordPress met het slepen uit priegelige lijsten in de linker- en rechterkolom van de backend en het moeten plaatsen in een wiebelige werkdesk vind ik gewoonweg een minder goede ervaring dan het werken met editor, plugins en code zoals ik gewend was. Voor klanten is het nieuwe WordPress in principe minder gemakkelijk, tenzij ze erin ingevoerd zijn.


Beperking energieverbruik

Heb jij ook een hekel aan grote datacenters in het ooit groene landschap? En aan de energie die ze lokaal en regionaal opslurpen?
Je kunt nu een bijdrage leveren aan beperking van het energieverbruik door te kiezen voor een lichtere CMS die toch zeer betrouwbaar is.
Over welk CMS heb ik het nu?


ClassicPress

In mijn zoektocht naar een beter alternatief dan het gesleep, gepriegel en gewiebel in het nieuwe WordPress vond ik tot mijn grote blijdschap ClassicPress! ClassicPress is een CMS dat gewoon de TinyMCE editor (de open source code van het oude WordPress) is blijven gebruiken en zelfs daar nog wat ballast heeft uitgewerkt.

Het resultaat is een CMS dat licht is, door miljoenen mensen al getest was en verder ontwikkeld wordt door een community van toegewijde developers. Met ClassicPress is de kans dat je site licht blijft groter dan bij WordPress. Het resultaat is betere prestaties, ook in de zoekmachines. Ik heb het uitgetest en kan er in principe alles mee maken wat mijn hart begeert.
Kies wel een snelle hosting en neem verdere maatregelen om je site licht te houden. Dan is ClassicPress een van de factoren die je site helpt zich te onderscheiden qua snelheid en betrouwbaarheid.


Lean has the future

Energie besparen gaat niet meer alleen om klimaat en goodwill, maar sinds de oorlog in Oekraïne ook om energie-efficiency, marktvooruitzichten en geld besparen, dus om serieuze business!
Het internet is als grootverbruiker nog veel te weinig in de aandacht van het energie besparen geweest. ClassicPress komt als slank (‘lean’) CMS ook in dit opzicht sympathiek naar voren.

Onderzoek

Hier is een onderzoek naar het verschil tussen ClassicPress en WordPress uit 2021:
https://www.tukutoi.com/whats-better-classicpress-or-wordpress-a-hands-on-comparison/.

Hier een mening van een developer, geupdate naar 2023:
https://oldtownweb.com/switching-from-wordpress-to-classicpress-use-the-right-fork.

Naar schatting 30 tot 40% van degenen die WordPress gebruiken, gebruikt niet Gutenberg, maar een oudere versie zonder Gutenberg of heeft de plugin geïnstalleerd die Gutenberg uitschakelt (onderzoek 2020):
https://www.classicpress.net/reasons-to-switch-to-classicpress-from-wordpress-4-9/.

We kunnen dus wel zeggen dat veel mensen zorgen hebben over Gutenberg. Maar vind je het leuk of goed: vrijheid blijheid!


Plugins

ClassicPress heeft ook zo zijn zorgen: niet alle WP plugins werken daar meer. Maar genoeg werken er wel. Sommige plugin developers hebben echt gekozen voor ClassicPress. Anderen hebben een heerlijk eenvoudige plugin die werkt in WordPress en doodgewoon in ClassicPress blijft werken.
Zoals gezegd: ik kan alles maken wat ik wil in ClassicPress. Of ik alles kan maken wat klanten willen: veel wel maar garanties kan ik niet geven. In dat geval kiezen we wellicht toch voor WordPress of een ander systeem of vinden een andere oplossing.


Credits afbeeldingen:

Gutenberg screen via Wikimedia Commons;
Google datacenter via Wikimedia Commons;
Energy efficiency via Wikimedia Commons.


Tags: ,
Previous Post
Blog van PassieWebsite
Website

App van je website

Next Post
Website template PassieWebsite
Archief Diensten Media Nieuws PassieWebsite

Jouw Krant Nieuws Magazine Online