School_Computer_Lab-PassieWebsite_600x337_TJ

6 Gratis tools om te helpen bij je onderzoek

Ben je een content marketeer of moet je je eigen website vullen met inhoud, ga je een boek of een onderzoeksrapport schrijven of een documentaire maken, dan is het altijd fijn gebruik te kunnen maken van goede instrumenten die je niet direct een poot uitdraaien.

Voor je gaat schrijven orienteer je je op je onderwerp, dit is de onderzoeksfase. Je bekijkt of er vraag naar het onderwerp is, wat er actueel aan is en wat voor origineels je erover zou kunnen schrijven.

Iedereen denkt dan gelijk aan AI (Artificiële oftewel kunstmatige Intelligentie) en dat is terecht, al is het niet het enige dat je kunt gebruiken. We hebben het nu niet over het schrijven zelf, maar over je onderzoek dat daar aan vooraf gaat.

ChatGPT

Laten we beginnen bij ChatGPT.

Artificiële Intelligentie (AI) is het vermogen van de computer onze vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren, door een combinatie van contextherkenning, toegang tot gegevensbronnen, zoekvermogen, taalbeheersing en het vermogen tot visuele vormgeving en klank. Dit rijtje zal later in de tijd nog verder aangevuld kunnen worden.

ChatGPT is AI voor het beantwoorden in tekst. Dit kan later uitgebreid worden. Het bedrijf OpenAI van Sam Altman stelt ChatGPT gratis ter beschikking aan het publiek. Ook dit kan later anders worden.

Op dit moment is ChatGPT getraind met een enorme dataset aan teksten uit websites, internetfora, digitale boeken en ondertiteling van video’s. De onderliggende technologie is zelflerend: het wordt steeds beter naarmate het vaker wordt getraind met nieuwe datasets.

Vragen aan ChatGPT

Als je je voorbereidt op het schrijven over een onderwerp, kun je ChatGPT inhoudelijke vragen stellen, bijvoorbeeld welke onderwerpen binnen een thema het meest besproken worden in Nederland. Laten we eens aannemen dat je gaat schrijven over het brede onderwerp ‘duurzame landbouw’. Je eerste vraag aan ChatGPT zou dan kunnen zijn:


ChatGPT test door PassieWebsite


Vervolgens kun je vragen per onderwerp te vertellen waar mensen de meeste vragen over hebben:

ChatGPT test door PassieWebsite


Tenslotte kun je vragen welke antwoorden er zijn gevonden:

ChatGPT test door PassieWebsite


Je gaat steeds door onder de gegeven antwoorden, zodat ChatGPT onthoudt wat jullie al samen hebben besproken.

ChatGPT valkuilen

Er zijn wel enkele valkuilen. Zo is ChatGPT niet op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen:



Ook kan ChatGPT fouten maken, zoals onderaan de website ook gepubliceerd is:


Verder is er het gevaar van blindelings alles kopiëren wat ChatGPT spuit. Je kunt dan te maken krijgen met een lagere rangschikking van je online document of website in de zoekresultaten van zoekmachines. Meer informatie hierover vind je in onze blog over Google Search en AI junkwebsites.

Keyword-onderzoek

Een andere manier om op de juiste onderwerpen te komen is keyword-onderzoek. Keywords zijn sleutelwoorden (of steekwoorden) die bij de kern van je verhaal horen en waar mensen liefst vaak op zoeken in de zoekmachines. Als je die woorden gebruikt in je titels en tekst (maar niet overdadig veel), heb je kans dat mensen je vinden in hun zoekresultaten. Maar ook weet je zo gelijk welke onderwerpen het meest of juist niet zoveel gezocht worden in een bepaalde periode.
Je kunt bijvoorbeeld gaan naar https://ahrefs.com/nl/keyword-generator, vul een onderwerp in en zorg dat in het vakje daarachter Nederland staat. Return en je krijgt een lijstje met gerelateerde keywords (ook zinnetjes) en het aantal zoekopdrachten dat mensen in Nederland daar recent voor hebben gedaan.
Toen ik als voorbeeld ‘duurzame landbouw’ (in Nederland) in Ahrefs invoerde, kreeg ik dit terug:


Ahrefs keyword generator test door PassieWebsite


Google Trends

Een manier om in te spelen op de actualiteit is Google Trends. Je kunt daar ook zoeken voor Nederland: waar wordt in Nederland momenteel veel naar gezocht op internet. Het gaat om de actualiteit.
Als voorbeeld vulden wij onze zoekterm ‘duurzame landbouw’ in in de zoekbalk van Google Trends. Je krijgt dan de belangstellng van afgelopen dag. Zorg dat in het resultaat ‘Nederland’ is gefilterd en daarnaast de periode. Kijk je bijvoorbeeld over de laatste vijf jaar naar duurzame landbouw, dan zie je dat de belangstelling over het algemeen gelijk is gebleven en de grootste piek in 2018/2019 viel:


Google Trends test door PassieWebsite


Bij onderwerpen die erg in het nieuws zijn, vind je ook een categorie ‘Gerelateerde onderwerpen’: daar staan onderwerpen die ermee te maken hebben en die nu in opkomst zijn qua zoekaantallen:

Google Trends test door PassieWebsite


Google Scholar

Ben je aan een groter project, zoals een boek of een onderzoeksrapport bezig, of blog je over iets ingewikkelds, dan wil je helemaal graag steunen op goede bronnen. Google Scholar is een zoekmachine die zoekresultaten geeft zoals academische en wetenschappelijke artikelen, rapporten en dissertaties. Dit geldt zeer zeker ook voor Nederlandstalige zoekopdrachten. Toen ik in Google Scholar ons voorbeeld ‘duurzame landbouw’ intypte, kreeg ik in 0,08 seconden bijna 28.000 resultaten. Wie begint met lezen? 🙂


Google Scholar test door PassieWebsite


Interessant is dat je ook hier ‘Gerelateerde zoekopdrachten’ ziet, met onderwerpen die kennelijk de moeite van het vermelden waard zijn.

Site:search

Site:search in Google is een geavanceerde zoekmachine waarmee je een enkele website kunt uitpluizen. Dit is nuttig als je een grote, gezaghebbende website wilt onderzoeken op een bepaald onderwerp. Het verschil met zoeken via een zoekfunctie op die website zelf, is dat je de resultaten keurig netjes in URL’s met verklaring terugkrijgt, zoals je van Google gewend bent. Vooral bij zeer grote websites is dat overzichtelijker.

De formule die je in Google invult is: ‘site:voorbeeldwebsite.com [zoekopdracht]’.
Als je bijvoorbeeld de website van de landbouwuniversiteit Wageningen zou willen onderzoeken op het onderwerp duurzame landbouw, dan vul je in de Google zoekbalk in: site:wur.nl duurzame landbouw. Ik kreeg in 0,31 seconden meer dan 62.000 resultaten:


Site search tool test door PassieWebsite


Voor de gravers onder ons.

Percentageverandering calculator

Vul twee waarden in en zie direct het percentage dat er veranderd is. Dit is handig als je je voorneemt over verschuivingen en ontwikkelingen te gaan schrijven en je beschikt over de cijfers. Als je ‘percentage verandering berekenen’ invult in de zoekmachinebalk, dan vind je verschillende websites met calculators, zoals rapidtables.org.
Is bijvoorbeeld de oogst van een gewas van 12.000 ton vorig jaar naar 8.500 ton dit jaar gezakt, dan hoef je alleen die twee waarden in te vullen en zie je gelijk dat de vermindering bijna 30% bedraagt. Zoals te zien op rapidtables.org:


Percentageverandering calculatortest door PassieWebsite


Voor het verhaal bij de getallen.

Bronnen
ChatGPT: https://chat.openai.com
Ahrefs keyword generator: https://ahrefs.com/nl/keyword-generator
Google Trends: https://trends.google.com/trends
Google Scholar: https://scholar.google.com
Google: https://google.com
Percentage calculator: https://www.rapidtables.com

Afbeeldingen via Wikimedia Commons:
Featured image ‘School Computer Lab’, placed in colourful rectangle by us: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:School_Computer_Lab.jpg;
IGT example 10: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Operations_research.

Andere afbeeldingen:
screenshots van de bronwebsites.


Tags: , , , , , , , , ,
Previous Post
PassieWebsite template
Artiest Blog Crowdfunding Hobby Influencer Persoonscultuur

Crowdfunder goede doel blogger dieren paarden reizen website Pastures for Horses website

Next Post
AI junkwebsite, zo niet bij PassieWebsite
AI SEO

Google Search en AI junkwebsites